beats by dre cheap

Esma bint Jezid el-Ensari

Rekao je Allahov Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem,:“Esma idi i obavijesti sve zene muslimanke, da vas lijep odnos prema muzevima vrijedi koliko sva dobra djela muskaraca, koja si nabrojala.“ (Usud el-gaba)

Esma je bila poznato po svojoj rjecitosti i razboritosti. Krasile su je hrabrost i neustrasivost koju je pokazala i dokazala svojim ucescem u nekoliko bitaka sa Muhamedom, alejhi selam, i njegovim ashabima. Postovale su je zene, a i muskarci. Ova plemenita ashabijka bila je iz plemena Evs, iz porodice Abduleshel, kojoj je pripadao i poznati ashab Sad ibn Muaz.

Umrla je 69.hidzretske godine u vrijeme hilafeta Abdulmelika ibn Mervana. Ukopana je u Damasku u mezaristanu Mala vrata.

Esmu su zvali ‘Izaslanik zena’, a nerjetko su je oslovljavali i ‘Zenski hatib’. Bila je prva zena ensarijka koja je dala zakletvu na vjernost Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, zajedno sa Kebsom bint Rafiom, majkom Sada ibn Muaza.

Bila je poznata i po ilmu i velikoj ljubavi prema hadisu Muhameda alejhiselama. Prenijela je najvise hadisa od ensarijki. Od nje su hadise prenosili najpoznatiji ucenjaci iz generacija tabi’ina, kao i autori hadiskih zbirki Sunena, Ebu Davud, En-Nesai, Tirmizi ibn Madze. Hadisi koje je ona prenijela iz razlicitih su oblasti: tefsira, fikha, sire, vojnih pohoda i drugih. Imam Buharija ju je spomenuo u svom djelu Edebu-l-mufred, a imam ibn Asakir je potvrdio vjerodostojnost hadisa koje prenosi Esma bint Jezid.

Od nje se prenosi hadis o objavi sure El-Maide, o cemu je rekla: “Ja sam drzala povodac Poslanikove deve kad je objavljena sura El-Ma’ide u cijelosti, i zbog tezine objavljenih ajeta devine noge su podrhtavale.”

Esma je prva zena povodom cijeg slucaja su objavljeni ajeti o duzini priceka nakon razvoda braka (iddet).

Stranice islamskog dzihada svjedoce o hrabrosti ove zene. Nekoliko puta je potvrdila svoju spremnost da se zrtvuje na Allahovom putu. U bitci  na Uhudu izgubila je oca Jezida, sina Amira, amidzu Zijada ibn es-Seken i brata Ammara ibn Jezid ibnu-s-Sekan . Njena majka Umm Sad ibn Huzejma ibn Mesud el-Eshel je bila, isto tako,  prvrzena vjernica kao i svi ostali clanove te porodice. Medjutim, i nakon gubitka mnogobrojne familije Esma je ucestvovala u oslobadjanju Mekke i  Hajbera. Ona je s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, bila na Hudejbijji, a nakon smrti Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ucestvovala je u presudnoj bici protiv Bizantinaca na Jermuku, i taj dan ubila je devet neprijateljskih vojnika.

Esma ce ostati poznata po mnogim vrsnim osobinama koje je imala, a nadasve svojoj vandrednoj sposobnosti i prirodnom daru rjecitosti i razboritosti.

Jedne prilike otisla je kod Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla mu: “Allahov Poslanice, ja sam izaslanik ispred zenskog dijela dzemata, sve one govore kao i ja. Naime, tebe je Allah poslao kao poslanika i muskarcima i zenama, a mi smo povjerovale u tvoje poslanstvo i slijedimo te. Ali, mi zene smatramo das smo uskracene za mnoga dobra djela, jer smo ogranicene na boravak u kuci, udovoljavanje muskim prohtjevima i radjanju djece. Za razliku od nas, muskarci imaju priliku da nas preteknu u dobrim djelima na mnogim poljima: oni svakodnevno klanjaju namaze u dzematu, ispracaju dzenaze, idu u borbu i vode dzihad, a mi im za to vrijeme cuvamo njihov imetak i odgajamo djecu. Allahov Poslanice, hocemo li mi zene imati udio u nagradi muskaraca?“

Nakon toga, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo ashabima i upitao ih:“Jeste li ikada culi zenu da postavlja ljepse pitanje o svojoj vjeri od ove zene?“ Ashabi su odgovorili:“ Allahov Poslanice, sto se nas tice, smatramo da su ovakve zene prava rijetkost.“ Zatim se Muhamed, sallallahu alejhi ve sellem, ponovo okrenuo Esmi i rekao joj: „Esma idi i obavijesti sve zene muslimanke da vas lijep odnos prema muzevima i poslusnost njima kako bi oni bili sretni i zadovoljni s vama, vrijedi koliko sva dobra djela muskaraca, koja si nabrojala.“

Kada je to cula, Esma se sva ushicena od radosti, s tekbirima na usnama, vratila medju zene da ih obraduje Poslanikovim odgovorom. Uzmimo pouku iz zivota ove plemenite zene.

Zene koja je ispravno razumjela vjeru, koja je spojila dva dobra-znanje i dzihad.

Radujmo se sto nas je Allah uputi i trudimo se da cinimo sto vise dobrih djela.

 

 

Literatura: "Zene iz vremena poslanstva" - Abdusamed Busatlic

Usul al-gaba, V tom, str. 398-399.;Al-sira al-halabi, I tom, str. 149.

 

Way to the heart
http://findyourheart.blogger.ba
19/02/2012 12:58